dijous, 26 de desembre del 2013

Metàfores amb els ordinadors

El passat 9 de desembre, a classe de GTIC, vam treballar les quatre metàfores dels ordinadors, que expliquen com la tecnologia pot ajudar-nos a aprendre en funció del paper que juga l'ordinador. Les quatre metàfores que vam treballar son:

La metàfora tutorial: L'ordinador com a tutor.
En aquesta es reprodueix el model ensenyament-aprenentatge, ja que l'ordinador ensenya, i l'alumne aprèn.
L'inconvenient d'aquest es que l'alumne no rep l'atenció que necessita per aquells aspectes que més li costa desenvolupar, ja que no deixa de ser un programa informàtic, i normalment no detecten la causa de l'error comès.

Un exemple de programa d'aquest tipus és entrenat per llegir, en el qual l'alumne veu un cartell amb lletres. Seguidament van apareixent més, i l'alumne a de clicar a sobre de la lletra que es repeteixi en tots els cartells vists. En aquest programa es pot veure que si l'alumne falla, el programa no explica el perquè.



La metàfora de la construcció: L'ordinador com a alumne.
En aquesta metàfora és l'alumne qui controla l'ordinador. L'alumne descobreix, investiga i explora tot allò que vol descobrir per ell mateix, és el protagonista. El paper del mestre és acompanyar a l'alumne en aquest procés de treball.
Un exemple de programa és Scratch que és una aplicació en la qual els nens poden experimentar de manera creativa i divertida. En aquest programa es poden trobar diferents àrees: de disseny i execució, modificar l'aspecte d'objectes, utilitzar sons amb els diversos objectes(...), sempre amb l'objectiu de que els nens aprenguin a pensar de manera creativa.


La metàfora del laboratori: L'ordinador com a simulador.
L'alumne aprèn per mitjà del mètode assaig-error, es a dir, l'alumne prova un seguit de jocs i a mesura que falla, és ell mateix el que troba la resposta correcta. Un exemple és el Crayon physics on l'alumne ha de resoldre un seguit de problemes per arribar al seu objectiu.




La metàfora de la caixa d'eines: L'ordinador com a eina.
En aquesta última, l'ordinador juga un paper de suport, es a dir, ajuda a l'alumne a gestionar i organitzar tota la informació. Un exemple, que ja vam treballar anteriorment a classe, és Cmap tools, que ens permet crear mapes conceptuals.



Per finalitzar aquesta sessió, vam conèixer Scribid, que és un lloc web que permet als usuaris publicar qualsevol tipus de documents en una pàgina web. Aquí us deixo un vídeo, extret de youtube, on s'explica pas a pas com utilitzar-lo.

dijous, 12 de desembre del 2013

Poema

L'altre dia a COED vaig haver de recitar un poema que vaig escollir  jo i es diu, Estenc la mà , de Miquel, Martí i Pol:

Estenc la mà i no hi ets.
Però el misteri d'aquesta teva absència se'm revela 
més dòcilment i tot del que em pensava.

No tornaràs mai més.
Però en les coses i en mi mateix, hi hauràs deixat la impremta
de la vida que visc, i no en solitari,
sinó amb el mon, i tu per companyia.
Ple de tu fins i tot quan no et recordo.
Amb la mirada clara del qui estimen
sense esperar cap llei de recompensa

dissabte, 7 de desembre del 2013

Citacions, índex i bibliografia amb word

L'altre dia a GTIC vam dedicar la classe a aprendre a fer citacions, a posar un índex i una bibliografia de manera automàtica amb els sistema APA.

Les citacions serveixen per dir que la informació o fotografia/vídeo que has posat no és teu. Per fer això el que has de fer és posar-te a davant o darrere del que vols citar i anar a l'apartat "referencias". Una vegada que ja estàs a "referencias" has de clicar a sobre de " Insertar cita" i llavors donar-li a " Agregar nueva fuente".



Seguidament sortirà una taula, com la que veus a la imatge de sota, que hauràs de omplir amb les dades corresponents al que estas citant.
Segons el que vols citar, el format de la taula canviarà.



La bibliografia és un apartat dels treballs que es troba al final del tot, i és on es posen totes les citacions de on has tret la informació.
Per fer-la has d'anar una altra vegada a l'apartat "Referencias" i clicar a sobre de "Bibliografía" on hauràs d'escollir el format que vols per finalitzar la bibliografia.
Aquesta la pots anant actualitzant clicant dues vegades a sobre.


Per últim, l'índex es un apartat dels treball que es troba després de la tapa on posa els títols i subtítols de tots els continguts del treball de manera que et diu la pàgina en la que es troba la informació.
Per fer-ho el primer que has de fer és anar una altra vegada a l'apartat "Referencias" i clicar sobre "Tabla de contenido", i una vegada dintre d'aquesta hauràs d'escollir el formats que vols posar per finalitzar-ho.
Com la bibliografia també es pot actualitzar clicant dues vegades a sobre.