divendres, 29 de novembre del 2013

Eines per fer presentacions, esquemes o suports per explicar un tema

L'altre dia a GTIC vaig descobrir unes noves eines per fer presentacions, esquemes o suports per explicar un tema concret.

La primera eina que vaig veure va ser el Glogster, que ens serveix per fer posters multimèdia, que reben el nom de glog i amb aquest podem barrejar imatges, text, música, enllaços i vídeo, per després compartir-ho amb tothom.

Aquí teniu un exemple:



Per crear el nostre propi glog hem de registrar-nos a la pàgina o entrar amb el nostre compte de Gmail. Un com dins, hem de clicar a "Create your first glog".


Una vegada hagis clicat et trobaràs amb una finestra in podràs escollir el tipus d'estil de glog que vols.




Un cop dins l'estil escollit, a la part superior, apareix un menú on posa: Text, Graphics, Image, Wall, Page, Audio, Video i Data. Aquí es on pujarem tot el que vulguem que estigui al nostre glog i ja la resta de pasos es distribuir-ho al vostre gust.

Una altre eina que vam veure va ser el padlet, que és una aplicació que et permet realitzar una galeria de imatges, enllaços o informació de diversos temes. És una eina creativa per a presentacions de projectes o recopilació de informació en l'aula. En aquest és pot fer que varies persones treballin en la mateixa "paret" sense necessitat d'estar en un mateix ordinador.
Si entrem a Galeria podem observar un munt de padlets que tracten sobre temes concrets.

Si esteu interessats en fer un, mireu aquest vídeo que explica amb detall com s'utilitza Padlet:





Una altra eina va ser el Wordle, on l'usuari pot crear un nuvols de paraules i alhora escollir la forma, els colors i les fonts d'aquest nuvol.

El funcionament d'aquesta eina es molt senzilla. El primer que s'ha de fer una vegada ests a l'inici, és clicar sobre l'enllaç "Create", que es troba a la part superior de la finestra.


Una vegada dins veuràs un quadre on hauràs d'inserir un text i clicar a "Go" perquè l'aplicació automàticament et faci el núvol.


Una altre eina va ser Mind Meinster, que ens permet fer mapes conceptuals per facilitar-nos una planificació i sense necessitat de descarregar el programa, també hi poden treballar varies persones en un mateix mapa i es guarda automàticament a un núvol de la pàgina.

Per utilitzar-ho ens hem de registrar i llavors ens apareixerà una pàgina com aquesta:


Per utilitzar-ho hem dde fer doble clic a sobre del cercle blau i escriure tot allò que volguem, a més podem inserir imatges i enllaços.
Aqui penjo un video perque quedi més clar el que és i per a que us feu una idea de com es pot utilitzar:




Per finalitzar, l'ultima eina que vam veure va ser Cmap Tool, que és una eina que ens permet crear mapes conceptuals.
A diferencia de la resta de eines, aquest necessita una descarrega del programa per poder-ho utilitzar.
Per a practicar amb aquest programa, a la classe de GTiÇC vam haber de fer un mitjançant aquest text:

"Per Nadal tota la família es reuneis a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'àvia ja és gra, normalment l'ajuden els seus dos fills, en Joan i en Marc.

En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que son fills del meu oncle marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any, ja que ells no viuen a barcelonacom jo, sinò que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li renca una dent. Tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve a dinar, i aquest any ho fa amb el seu fill, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn, ja que encara té tres mesos.
El dinar comença puntualment a les dues de migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les cinc de la tarda."



dijous, 21 de novembre del 2013

Els RSS


A classe de GTIC ens han ensenyat una forma de visitar les pàgines web del nostre interès d'una manera ràpida, utilitzant l' RSS (Really Simple Syndication)

L'RSS és una manera d'accedir a la informació d'altres pàgines web de manera actualitzada, sense la necessitat d'anar-hi.

Per inserir això en el meu blog el que vaig fer va ser anar a disseny i afegir un gadget anomenat Feed. Per configurar-ho s'ha d'enganxar l'URL del nostre blog i donar-li a guardar, una vegada fet tot això ja ho tindràs inserit al teu blog.

dilluns, 18 de novembre del 2013

Concert per als més petits, Com sona? i conferència sobre les Pissarres Digitals Interactives(PDI) i els Ipad a l’escola.

Divendres a dos quarts de quatre va vindre un grup de músics especialistes en l’etapa de 0 a 3 anys, ja que tal com van dir es una etapa on pocs músics treballen.
Aquests van preparar un petit espectacle amb musica i balls, on nosaltres fèiem d’infants, participant.


La durada va ser de 45 minuts, un temps adaptat cap als infants. 

Després vam anar a una conferencia que anava dirigida cap a l’assignatura de GTIC, ja que tractava sobre la introducció de les noves tecnologies a l’escola.
Primerament ens van parlar sobre les PDI, Pissarra Digital Interactiva, que disposa d’un ordinador i un projector, que el que fa es duplicar-ho per poder-ho veure.
 D’aquestes ens van explicar les diferencies que havien amb les tradicionals, així com la possibilitat que te el element tàctil per interactuar a l’aula amb els infants i que ells també interactuen.

Un altre aspecte que ens va explicar va ser les possibilitats d’usos que podem fer d’aquesta, així com fer projectes, utilitzar-ho com a racó,...


















Seguidament ens van parlar sobre una escola de Barcelona (Col·legi Mare de Deu de la Mercè) que fa un més va incorporar l’Ipad a les aules. Ens van explicar com havia sigut aquest procés i quins resultats donaven cap als alumnes. També ens van ensenyar algunes aplicacions que utilitzaven a l’aula amb els alumnes i els resultats, mitjançant gravacions que ens van posar.

Des del meu punt de vista veig bé que es comencin a introduir les noves tecnologies a l’escola, ja que es el futur, una eina que hauran de utilitzar i un recurs per aprendre d’una manera més dinàmica que les fitxes.

diumenge, 17 de novembre del 2013

Presentacions "PowerPoint"

A la última classe de GTIC vam estar parlant de les presentacions amb PowerPoint i de la seva aplicació en l'àmbit educatiu. En Jordi Simón, professor de gtic, ens va posar dos exemples de presentacions que podem trobar:

  • Les que tenen com a objectiu emocionar.
  • Les que tenen com a objectiu informar.

Vam veure que totes dues son correctes pero habiem de saber molt bé en quins moments era la manera correcta de visualitzar-les.

També vam parlar de la funció que haviem de donar a aquestes presentacions, ja que normalment s'utilitzen d'una manera equivocada, ja que s'han d'utilitzar de suport davant una conferencia o explicació de qualsevol tema, la qual cosa comporta no posar molta lletra, evitar que tota l'atenció recaigui sobre aquesta,...


divendres, 15 de novembre del 2013

Apadrinament

Dimecres i dijous vaig anar a una escola bressol que és diu La Mar Xica (EBM), on anava d’acompanyant d’una estudiant de 3er d’educació infantil. Aquesta es diu Laura, i va ser l’encarregada de mostrar-me l’escola.

Aquesta escola bressol disposa de cinc grups d’infants:
-          Un grup de lactants (0-1 any).
-          Dos grups de caminants (1-2 anys).
-          Dos grups de grans (2-3 anys).

Jo vaig estar al primer grup de caminants, i segons el que vaig veure i em va explicar la Laura, l’escola mostra molta importància amb la relació família i escola, ja que els pares quan venien a deixar o buscar al nen es podien quedar l’estona que volguessin amb ells, inclòs a berenar.

A l’hora de la distribució, cada infant te un calaix, amb bolquers, toballoles, roba..., i cada familiar ho havia d’anant omplint, segons calgui.

També vaig veure que les rutines estaven molt present, ja que sempre es seguia el mateix guió:
1.       Joc lliure m’entres arriben tots els nens.
2.       Cançó bon dia i explicar contes.
3.       Migdiada i joc lliure segons l’Infant.
4.       Renta mans i dinar.
5.       Rentar mans i dormir
6.       Canviar bolquers i joc lliure.
7.       Berenar i rentar mans.
8.       Joc lliure fins que arriben els pares.

Respecte als infants, la gran majoria eren de fora, es a dir, italians, anglesos,..., la qual cosa feia que els infants encara no parlessin res.


En conclusió, la meva estància aquests dos dies va ser molt bona, ja que em van acollir molt bé i em van explicar tot amb molt detall. 

Aquí us penjo unes fotografies de l'escola per a que pugueu veure-la:
Canviadors- Aula caminants.

Racó del descans- Aula caminants.
Sala de psicomotricitat


Racó de psicomotricitat- Aula caminants.
On mengen- Aula caminants.

dimecres, 13 de novembre del 2013

Visita al MNAC.

Ahir vam anar al Museu Nacional d’Art de Catalunya , activitat que estava lligada amb l’assignatura de plàstica. L’objectiu d’aquesta visita no era veure art, sinó veure com actuen les educadores amb els infants en aquest àmbit. 
Vam fer diferents activitats per a cada escultura que ens ensenyaven, i això ens va permetre veure de quina manera hem d'actuar davant els infants i de quina manera actuen ells davant les preguntes de l'educador/a.


Aquí us deixo la pàgina web del museu per a que pugueu saber una mica més sobre ell: http://www.mnac.cat

Web 2.0

El terme web 2.0 va ser introduït al 2014 per Tim O'Relly per referir-se als llocs webs que faciliten el compartir informació i  permeten la interacció i col·laboració d'aquesta. Aquest tipus de web van sorgir a finals dels noranta, quan es va trobar la necessitat de reorientar el mercat i els serveis d'internet, ja que abans els usuaris eren simples lectors, i ara son els que creen i organitzen els continguts.

Web 2.0 també es va anomenar web social per la implicació social que va comportar l'aparició d'aquestes.
Per compartir en la web 2.0 s'utilitzen un seguit d'eines, entre les que es poden destacar:

  • Blog
  • Wikis
  • Xarxes socials
*informació estreta de wikipedia.







dimarts, 12 de novembre del 2013

Conferència “quatre reptes a l’escola d’avui” a càrrec de Jaume Cela i travessa d’orientació: baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat.

Ahir va començar la setmana de practica i reflexió educativa, i vam anar a la conferencia de Jaume cela i després a la travessa, pertanyent a l'assignatura de Educació Física.

Jaume cela en aquesta conferencia va començar parlant sobre tres aspectes importants davant l’educació:
1.       Acollir a l’Infant.
2.       Mostrar el mon tal com és.
3.       Acompanyar als infants durant tot el procés escolar.
També ens va parlar sobre quatre reptes que hem de tenir present davant els infants:
1.       “Deixar que les criatures siguin criatures”.
Que educar es un acte de present, el passat en forma de memòria i el futur en forma d’esperança, Per això, ens destaca la importància del joc com a recurs d’aprenentatge on els infants no deixen de ser nens.
2.       Currículum que sigui rellevant, que ajudi a crear una veu pròpia, per a crear una autonomia, un projecte de vida. Un currículum que entengui que l’aula és un espai de conflicte.
Per fer això ens va dir que hem de tenir en compte moltes coses com:
-          Que hem d’ensenyar en aquest mon que canvia tant?
-          Quina relació ha de tenir el present amb la tradició?
-          De quina manera el currículum ens pot ajudar a prendre partit contra la injustícia social?

Darrere d’això mostra la importància de la nostra presencia, ja que tal com ho va dir Jaume Cela “l’instrument més important que tenim els mestres es la falda” i que “l’escola es qui s’adapta a les necessitats dels infants”.
3.       No malmetre l’autoestima de l’alumne i donar sentit a allò que fem.
Amb això ens vol dir que hem de procurar fer les coses adaptades al seu nivell evolutiu i enfocada cap a l’evolució positiva de l’Infant.


4.       Estimar a tots els nostres alumnes i crear que el temps escolar sigui un espai útil per a viure en la societat.
Aquest un repte que Jaume Cela marca com a important, ja que un dels principis de l’escola es enfocar-los i mostrar-los el camí cap el mon on ens trobem, cap a la societat.


A la travessa, vam fer 12 kilòmetres caminant, sense perdre’ns.  Per dur-la a terme desponíem d’un mapa i una guia amb imatges i descripcions  del recorregut. Segons en quins trams del mapa, havíem de respondre preguntes:
-          Quins dos tipus d’arbres predominen en aquesta zona? Els pins i ..
...
El meu grup estava compost per la Marta Espinosa, la Blanca Torrents, la Monica Pons, el Martí Meló, la Francina Morelló, el Carlos Rey, la Maria Jose Rizo i jo.

diumenge, 10 de novembre del 2013

Viquipèdia

A l'última classe de GTIC vam estar parlant sobre la Viquipèdia. En aquesta vaig aprendre a editar, i vaig descobrir coses sobre la pàgina que desconeixia.

Com la majoria sabem, Viquipèdia es una enciclopèdia online on podem cercar informació de qualsevol tipus, i a més, en els idiomes que vulguis. Aquesta pàgina, encara que tothom la pot editar, és fiable, ja que cada dia persones internes a aquest servei van comprovant que tot estigui correcte.

A Viquipèdia també trobem un apartat que és diu "Discussió", que serveix per a posar-se d'acord, mitjançant votacions, quan més duna persona posa la mateixa informació, i així la gent decideix quina definició o contingut el troben millor per a posar-ho.

Per finalitzar Viquipèdia té 5 pilars fonamentals per tal de que hi hagi un respecte entre els usuaris i per controlar la informació que la gent modifica. Que són:



























A classe el professor ens va proposar modificar un article i en el meu cas vaig modificar un article que parlava sobre la platja. En aquest el que vaig fer va ser posar un enllaç que portes a la explicació d'aquest.









dissabte, 9 de novembre del 2013

Google Sites

L'últim dia de GTIC vam treballar Google Sites, que és una aplicació de google que serveix per crear un lloc web. Aquesta aplicació es molt senzilla d'utilitzar, i poden haver-hi múltiples editors, per a que veieu com s'utilitza, us penjo un vídeo on explica pas per pas:


A classe la nostra feina va ser crear un lloc web per grups de tres, que el vam voler dedicar a les festes que es fan a l'escola, i aquest va ser el  resultat:






També deixo l'enllaç per a que pugueu veure millor el resultat directament a la web: https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/festesescola/home/l-hivern/nadal

divendres, 1 de novembre del 2013

Les Wikis

A la sessió de GTIC vam parlar sobre les wikis, com un recurs molt fàcil i útil d'utilitzar.
Per entendre millor el que son les wikis i com s'utilitzen , Jordi Simon ens va posar un vídeo que ens explicava tot detalladament.
Aquí us deixo el vídeo: